24 Μαρτίου 2016



 ΑΡ ΝΤΕΚΟ


Η αρ ντεκό αποτελεί μια διακοσμητική εκδοχή του μοντερνισμού. Οι πηγές της είναι ποικίλες και περιλαμβάνουν στοιχεία από μοντέρνα τέχνη όπως τον κυβισμό, τον φουτουρισμό και τον κονστρουκτιβισμό), αλλά και από τον νεοκλασσικισμό, την αρχαία αιγυπτιακή και πρωτόγονη τέχνη. 

William van Alen - Chrysler Building

Τα χαρακτηριστικά των επίπλων είναι η εξαιρετική κατασκευή και οι εκλεπτυσμένες γεωμετρικές μορφές σε συνδυασμό με πολυτελή υλικά, όπως ξύλα φίλντιζι και μεταξωτά υφάσματα που δίνουν μια αίσθηση υπερβολικής φροντίδας, χλιδής και ποιότητας. Στη δεκαετία του 1930 έγιναν πιο μοντερνιστικά με τη χρησιμοποίηση ασημιού και χρωμιωμένου μετάλλου, ενώ η πολυτέλειά τους προέκυπτε από την επεξεργασία των υλικών.

 

Ένας σημαντικός εκπρόσωπος του μοντερνισμού ήταν ο Φινλανδός Άλβαρ Άλτο. Τα έπιπλά του, κυρίως καρέκλες και πολυθρόνες, αλλά και ράφια και σκαμνιά, ακολουθούν τη μοντέρνα κατασκευαστική λογική του λεπτού σκελετού που στηρίζει το κάθισμα και την πλάτη, ώστε να φαίνονται μετέωρα.  Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι αρχικά το κόντρα πλακέ και στη συνέχεια η συγκολλητή ξυλεία, η οποία είναι περισσότερο ανθεκτική, καμπυλομένη με ατμό. Συνήθως ο Άλτο  διαμόρφωνε το κάθισμα και την πλάτη σε ένα ενιαίο φύλλο κόντρα πλακέ που ακολουθούσε τις καμπύλες του σώματος και στηρίζονταν σε ένα ξεχωριστό σκελετό συγκολλητής ξυλείας.


Πηγή: Hugh Honour, John Fleming, Ιστορία Της Τέχνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε τη γνώμη σας!