13 Φεβρουαρίου 2016

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΠΙΤΙ

Από την Άντρια Ευσταθίου


Το οικολογικό σπίτι είναι ένα "εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας". Ήδη έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα τα προκατασκευασμένα σπίτια που συνδυάζουν συστήματα αερισμού, φωτισμού, θέρμανσης και ψύξης. Το κόστος κατασκευής είναι υψηλότερο από ένα συμβατικό, αλλά σε βάθος χρόνου εξοικονομείται ενέργεια (οικολογικός παράγοντας) και κόστος επισκευών (οικονομικός παράγοντας).

Ένα οικολογικό σπίτι θα πρέπει να κατασκευαστεί κάτω από σωστή μελέτη των χώρων με βάση τον καλύτερο δυνατό προσανατολισμό.  Έτσι ο μηχανικός φροντίσει τα μεγάλα ανοίγματα του κτίσματος να βρίσκονται στο νότο και τα μικρότερα στο βορρά, ώστε να διατηρείται σωστή θερμοκρασία κάθε εποχή και να μη χάνεται ενέργεια. Η βορινή πλευρά του κτίσματος καλό θα ήταν να προστατεύεται από ψηλά δέντρα ή να τοποθετούνται από αυτή την πλευρά χώροι σταύθεμσης ή αποθήκες, για να αποφεύγεται η απευθείας επαφή με τους βορινούς ανέμους. Επίσης είναι σημαντικό να υπάρχει δυνατότητα αερισμού κατά τη διάρκεια της νύχτας, τους θερινούς μήνες, ώστε να πέφτει η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι και να διατηρείται μια σταθερή χαμηλή θερμοκρασία την υπόλοιπη μέρα. Ένα οικολογικό κτίριο δεν έχει να κάνει με πολύπλοκα συστήματα θέρμανσης - ψύξης, αλλά με μια γενικότερη εξοικονόμιση ενέργειας.

Support design office house in Moriyama
Για την πλήρη κατανόηση μιας τέτοιας κατασκευής θα γίνει ανάλυση παραγόντων οικολογικών υλικών κατασκευής και τοποθέτησης:

 Σημαντικό ρόλο σε ένα βιολογικό κτίσμα παίζει το χρώμα του. Όπως είναι γνώστο βάφοντας το εξωτερικό του με σκούρα χρώματα απορροφάται περισσότερη από την απαιτούμενη ενέργεια, η οποία μεταδίδεται και στο εσωτερικό του σπιτιού, με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση. Αντίθετα, η χρησιμοποίηση ανοιχτών χρωμάτων βοηθούν στην αντανάκλαση ενός μεγάλου μέρους της ηλιακής ακτινοβολίας πίσω στο περιβάλλον και αποφεύγεται η υπερθέρμανση του κτιρίου. Κατά συνέπεια βάφοντας με ανοιχτά χρώματα μειώνεται η ζέστη στο εσωτερικό και εξασφαλίζεται περισσότερη δροσιά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ακόμη, θα ήταν αρεστό να χρησιμοποιηθούν οικολογικά χρώματα για κάθε είδους βαφές.


Ένας ακόμη παράγοντας διατήρησης σωστής θερμοκρασίας στο εσωτερικό του κτιρίου κατά τους θερινούς - χειμερινούς μήνες είναι η σωστή μόνωση. Για να αποφευχθεί η υπερβολική ζέστη ή το κρύο, φροντίζουμε τον κατάλληλο αερισμό με τα νέα πλέον συστήματα κεντρικής θέρμανσης όπου φροντίζουν να διαχέουν την κατάλληλη ποσότητα ζεστού ή κρύου αέρα χάρη στο θερμοστάτη σε όλο το κτίριο μέσω αεραγωγών και τον κατάλληλο σκιασμό με πέργκολες, ρολλά ή τοποθέτηση φυλλοβόλων δέντρων στην κατάλληλη θέση.


Το μεγαλύτερο ποσοστό οικονομίας γίνεται μέσω της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Έτσι μια νέα λύση είναι οι λάμπες οικονομίας (LED), οι ηλεκτρικές συσκευές (ψυγείο, πλυντήριο κ.τ.λ.) ενεργειακού τύπου Α, όσο το δυνατόν χαμηλότερης κατανάλωσης, και η χρήση θερμοσίφωνα για ζεστό νερό και κουζίνα με αέριο.

Μια εξαιρετικά οικονομική λύση είναι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, τα οποία μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική. Για να οριστεί το ποσοστό που χρειάζεται να καλυφθεί με φωτοβολταϊκά, πρέπει να υπολογιστούν πόσες κιλοβατώρες καταναλώνονται το μήνα. Για αυτόνομα συστήματα υπάρχει επίσης το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες.



Τέλος υπάρχουν δύο τρόποι εξοικονόμησης νερού. Με την κατασκευή ενός φυσικού πηγαδιού και με σύστημα βιολογικού καθαρισμού χρησιμποιείται το νερό που καταλήγει στους υπονόμους. Ακόμη, μπορεί να κατασκευαστεί δεξαμενή συλλογής βρόχινου νερού. Με αυτούς τους τρόπους το νερό ανακυκλώνεται και δεν καταναλώνεται νερό από τη ΕΥΔΑΠ.


 
Μπορούν όμως και τα παλιά σπίτια να γίνουν οικολογικά με διάφορες παρεμβάσεις. Κάνοντας απλά πράγματα το παλιό σπίτι μετατρέπεται σε πηγή εξοικονόμισης ενέργειας:
•    Τοποθετώντας ανεμιστήρες οροφής για δροσιμό.
•    Αλλάζοντας τους λαμπτήρες με νέους χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
•    Αλλάζοντας τον λέβητα πετρελαίου με νέο, ο οποίος θα λειτουργεί με φυσικό αέριο.
•    Τοποθετώντας σκίαστρα και τέντες για περισσότερη δροσιά.
•    Τοποθετώντας φωτοβολταϊκά συστήματα για παραγωγή ηλιακού ηλεκτρισμού.
•    Βάφοντας το κτίριο με υδατοδιαλυτά χρώματα. Το κόστος είναι ελάχιστα υψηλότερο των συμβατικών χρωμάτων.
•    Εαν δεν γίνει τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, μπορεί να χρησιμποιηθεί ηλιακός θερμοσίφωνας για το απαιτούμενο ζεστό νερό.

 Όσο δίνεται προσοχή στις παραπάνω πληροφορίες και όσο υπάρχει ενημέρωση γύρω από το θέμα της οικολογίας, είναι ευκολότερο οι άνθρωποι να εξελίσσονται και να είναι ευέλικτοι με τις νέες τεχνολογίες, κάνοντας τη ζωή τους ευκολότερη, πιο οικονομική και κυρίως πιο οικολογική.
   

 Όσο φροντίζουμε τον κόσμο που ζούμε τόσο θα μας φροντίζει και αυτός. ♥

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε τη γνώμη σας!